To salmonella zdziesiątkowała Azteków?
16 stycznia 2018, 12:03Wraz z hiszpańskim podbojem państwa Azteków na terenie dzisiejszego Meksyku pojawiły się fale śmiercionośnych epidemii. Do roku 1576 miejscowa populacja, która bezpośrednio przed przybyciem Europejczyków liczyła ponad 20 milionów osób zmniejszyła się do 2 milionów. Szczególnie poważna była epidemia z 1545 roku, która zabiła od 5 do 15 milionów ludzi.
Śmiertelna bakteria z kosmosu
25 września 2007, 10:54Podróż statkiem kosmicznym nie jest zbyt zdrowa dla ludzi. Osłabia kości, mięśnie i system immunologiczny. Zupełnie inny efekt wywiera jednak na pałeczki Salmonelli.
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
WHO opublikowała listę bakterii, na które najpilniej potrzeba leków
28 lutego 2017, 06:32Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sporządziła pierwszą w historii listę lekoopornych bakterii, które w największym stopniu zagrażają ludzkiemu zdrowiu i najpilniej wymagają stworzenia nowych leków.
GMO - nadzieja czy zagrożenie?
2 sierpnia 2009, 21:43Ile prawdy jest w opowieściach o katastrofalnym wpływie zmodyfikowanych genetycznie roślin na organizmy żywe? Kto ma rację: badacze i rolnicy, liczący na większą wydajność upraw, czy przeciwnicy GMO, ostrzegający nas przed zagrożeniami związanymi z korzystaniem ze zdobyczy inżynierii genetycznej?
Bakterie jelitowe zwalczają salmonellę
14 września 2010, 20:55Salmonella to jedna z najpowszechniejszych infekcji pokarmowych. Potrafimy ją bez większego trudu leczyć, ale mimo to część chorych nie potrafi jej zwalczyć całkowicie i zostaje jej cichymi nosicielami. Dlaczego u niektórych ludzi eliminacja zarazków się nie udaje?
Leczenie oparzeń via mikrobiom
9 lipca 2015, 09:45Amerykańscy naukowcy odkryli, że u pacjentów, którzy doznali poważnych oparzeń, dochodzi do istotnej zmiany mikroflory jelit (dysbiozy). Następuje duży wzrost liczebności potencjalnie szkodliwych enterobakterii (Enterobacteriaceae) przy jednoczesnym spadku liczebności bakterii, które zwykle kontrolują przedstawicieli tej rodziny.
Celuloza z bakteryjnych biofilmów jest inna od celulozy roślinnej
23 stycznia 2018, 06:06Celuloza występująca w biofilmie bakteryjnym różni się od celulozy roślinnej. Naukowcy uważają, że to może być pięta achillesowa patogenów.
Chłodzenie jaj suchym lodem wyeliminuje salmonellę
22 czerwca 2011, 12:22Po złożeniu jaj naturalna ochrona przed patogenami, np. pałeczkami salmonelli, w postaci wysycenia dwutlenkiem węgla stopniowo się zmniejsza. Prof. Kevin Keener z Purdue University opracował proces szybkiego schładzania jaj, który pozwala odtworzyć to zabezpieczenie (Poultry Science).
Kadzidła palone w pomieszczeniach bardziej szkodliwe od papierosów
26 sierpnia 2015, 12:25Porównanie dymu ze spalania kadzideł i papierosów dało zaskakujące rezultaty. Wyniki uzyskane przez Chińczyków opublikowano właśnie w piśmie Environmental Chemistry Letters.